• darkblurbg
    Stromend Leven.
    Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie

'Wat wil jij worden als je groot bent?' 'Lief', zei de jongen.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’

‘Lief’, zei de jongen.

Uit: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ - Charlie Mackesy (2020, vertaald door Arthur Japin)

Geïnspireerd door deze zin begin ik met schrijven op een mooie zonnige dag. En ik besef: eigenlijk is dit inderdaad het enige wat er toe doet. Aardig zijn voor jezelf en voor anderen. Een positieve bijdrage leveren. Meer is er niet nodig. En het bijzondere is, je hoeft hier geen opleiding voor te doen, je kunt er vandaag nog mee beginnen.

‘Lief zijn’ voor jezelf en voor de wereld om je heen kan in vele vormen. En het fijne is: als je lief bent, heb je werking. Dan help je, geef je en ben je betrokken. En dat geeft enorm veel voldoening. Je wordt er blij van. Het geeft betekenis, het geeft je zin.

“Maar”, zul je misschien denken, “alles leuk en aardig, maar wat heb ik daar aan als ik een studie moet kiezen?”. Goede vraag!

‘Lief zijn’ en jouw studiekeuze
‘Lief zijn’ als vertrekpunt geeft je een mooie ingang voor jezelf om naar studies te gaan kijken. Want denk er maar eens over na. Op welke manier zou jij graag ‘lief’ en betrokken willen zijn? Op welke manier zou jij willen helpen en een bijdrage willen leveren aan de wereld om je heen? En hoe doe je dat het liefst? Wat doe je dan? Binnen welke setting? En met welke mensen? Allemaal vragen die belangrijk zijn om te ontdekken wat jouw natuurlijke rol is en wat van nature het beste bij je past.

Dus sta je voor je studiekeuze? Kijk dan van binnenuit naar wat jouw natuurlijke neiging is om je in te zetten. Ben jij diegene die graag een luisterend oor biedt? Of steek je graag je handen uit de mouwen? Wil jij een bijdrage leveren door creatief te zijn? Of houd je van analyseren en kun je op die manier problemen oplossen en de wereld een beetje mooier maken? Kijk maar eens voor jezelf wat jij van nature het liefste doet. Wat jouw werking is. Jouw manier van ‘lief zijn’ maakt anderen en daarmee jouzelf enorm blij.

Jouw positieve bijdrage
Als je dit weet van jezelf, kijk je op een andere manier naar studies. Niet alleen naar wat je er later mee kunt worden, maar veel meer naar welke bijdrage je wilt leveren aan het geheel. Naar wat er voor jou echt toe doet. En denk bij ‘lief zijn’ niet alleen aan studies gericht op zorg of onderwijs, want ook met bijvoorbeeld een economische of technische studie kun je een geweldig positieve bijdrage leveren aan de maatschappij! Denk bijvoorbeeld aan banken die leningen verstrekken waarmee ondernemers hun droom kunnen waarmaken. Of aan softwarebedrijven die oplossingen bedenken om wereldproblemen op te lossen. Het gaat erom wat jou zin geeft, dichtbij, van binnenuit.

Oefening: Wie zou jij zijn in de middeleeuwen?
Een mooie oefening die je kan helpen om te ontdekken wat jouw natuurlijke rol is, is om je te visualiseren dat je in de tijd van de middeleeuwen leefde. Een geheel andere wereld en een geheel ander leven. Deze oefening komt uit het boek ‘Dagboek van de Ziel’ (2013), geschreven door Bertie Hendriks.

Wie zou je in de middeleeuwen zijn geweest? Een koning, een herbergier, een schrijver of een kunstenaar? Een ridder, een bakker, een heelmeester of een smid? Allemaal mensen die er toe deden. Die maakten dat de gemeenschap bleef draaien en zich verder kon ontwikkelen. Ieder op zijn of haar beurt was dienstbaar aan het geheel. Welke rol of functie past het beste bij jou? Wat is jouw natuurlijke manier om ‘lief’ te zijn?

Een vriendelijke groet en wellicht tot gauw!

Marieke Duijs-Bomhof
Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie