• darkblurbg
    Stromend Leven.
    Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie

Wat vind je superleuk om te doen?

“Ik weet niet welke studie ik wil gaan doen. Er zijn zoveel studies. Ik weet echt niet wat bij me past.”

Dit hoor ik heel vaak. Als jongeren bij me binnen komen, hebben ze vaak nog geen idee wat ze willen en wat hun interesses zijn. En logisch. Als je jong bent ken je je zelf nog niet zo goed en zit je juist middenin een fase waarin je van alles uitprobeert en over jezelf gaat ontdekken. Een studie kiezen in die fase is dan ook best lastig, maar ik kan je verzekeren: het is ook hartstikke leuk! Je moet alleen weten hoe je het het handigst aan kunt pakken.

In dit blogbericht geef ik je een leuke tip om eens te gaan doen, samen met een vriend of vriendin, of met je ouders. Gewoon aan de keukentafel, met een lekker kopje thee. Het geeft je enorm veel energie, gegarandeerd!

Wat vind je superleuk om te doen?

Pak allebei een vel papier en gekleurde stiften. Schrijf vervolgens ALLES op wat je leuk vindt om te doen. En niet een beetje leuk (zo van “mwua vind ik best leuk”). Nee, echt alleen maar dingen die je SUPERleuk vindt en waar je heel erg blij van wordt. Het mag van alles zijn. Dichtbij of ver weg. Klein, groot of avontuurlijk. Het maakt niet uit. En denk vooral buiten de kaders en ook aan dingen die je als kind heel erg leuk vond om te doen. Schrijf er lekker op los. Je zult merken dat er allerlei gedachten komen - bij jezelf én bij de ander - zoals: “Ja, leuk zo’n lijstje, maar wat heb ik daaraan? Dan weet ik toch nog niet wat voor studie ik wil gaan doen?” Mijn ervaring: je zult versteld staan. Laat dit soort gedachten dus voor wat ze zijn. En zet vooral de gedachte “wat zullen anderen er wel niet van denken” in de hoek. Anderen bepalen niet, JIJ bepaalt. JIJ bepaalt wat JIJ leuk vindt. En niemand anders. Je zult merken dat het in het begin best lekker gaat, maar dat je op een gegeven denkt dat je niks meer weet. Blijf dan juist zitten en schrijf door. Daarna komen de creatiefste en leukste dingen in je op en voel je je vrij. Vrij van alles en iedereen. Vrij om écht op te schrijven wat je leuk vindt om te doen.

Wees nieuwsgierig en stel open vragen

Kijk vervolgens samen naar wat jullie hebben opgeschreven en stel elkaar open vragen. Wees nieuwsgierig naar elkaar en kijk ook of je er samen elkaars drijfveren en interesses uit kunt halen. Dit is een heel waardevol vertrekpunt voor je studiekeuzeproces.

Begeleiding bij studiekeuze

Wil jij graag begeleiding bij je studiekeuze? Neem dan contact met me op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik vertel je er graag meer over.

Een vriendelijke groet en wellicht tot gauw!

Marieke Duijs-Bomhof
Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie