• darkblurbg
  Stromend Leven.
  Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie

Naar open dagen en meeloopdagen? Hierbij 5 tips!

Je bent op zoek naar een studie. Eén die bij je past en waar je je thuis voelt. Volg jij daarom ook open dagen en meeloopdagen? Of ben je dat van plan?

De open dagen en meeloopdagen zijn weer volop aan de gang. Veelal online, maar sommigen ook weer fysiek (met een beperkt aantal deelnemers) zodat je de opleiding daadwerkelijk van binnen kunt bekijken. Maar hoe kom je er tijdens zo’n open dag of meeloopdag achter of de opleiding écht bij je past? Wat is goed om te doen? En welke vragen stel je? In dit blogbericht geef ik je 5 tips om je hierbij te helpen.

Tip 1  Bereid je voor

Zo’n open dag is altijd een leuk en belangrijk moment. Een moment waarop je sfeer gaat proeven samen met een vriend of vriendin of met je ouders en waarop je veel over de opleiding te weten komt. Toch is er vooraf al veel op internet te vinden en daar kun je je voordeel mee doen.

Zo weet je immers al heel veel over de opleiding en kun je tijdens de open dag (of meeloopdag) gericht je vragen stellen. Neem de website van de opleiding dan ook grondig in je op en vraag jezelf daarbij af:

 • Wat ga ik leren tijdens deze opleiding? (kennis en vaardigheden)
 • Wat lijkt me leuk aan deze opleiding?
 • Wat kan ik later met deze studie gaan doen? En spreken deze beroepen/richtingen/branches me aan?
 • Welke mogelijkheden zijn er om stage te lopen, eventueel in het buitenland?
 • En als ik naar mezelf kijk: in hoeverre past deze opleiding bij mij?

Schrijf je bevindingen op en als vanzelf zullen er vragen bij je opkomen. Noteer deze vragen en neem ze mee naar de open dag of meeloopdag. Je kunt ze dan ter plekke stellen (fysiek of online) en de antwoorden voor jezelf noteren. Een goede voorbereiding is het halve werk! 😊

Tip 2   Persoonlijk contact met studenten

Via de websites www.kiezeninquarantaine.nl en www.vraaghetdestudent.nl kun je ook mailen, (video)bellen of appen met studenten van een groot aantal opleidingen. Ze helpen je graag, dus ook daar kun je met je vragen terecht.   

Tip 3  Zet al je zintuigen open

Er is natuurlijk een verschil of je rondloopt door een gebouw of dat je via internet een virtuele tour bekijkt, maar ook online raad ik je aan: zet al je zintuigen open. Neem waar wat je ziet, hoort en voelt. En als je fysiek door het gebouw loopt; ook wat je proeft en ruikt 😊.

 • Hoe is het gebouw? Hoe is de sfeer? En vraag jezelf af: als ik hier rond zou lopen, zou ik me dan thuis voelen?
 • Wat voor mensen lopen er rond? (zowel studenten als docenten). Wat zeggen ze? En hoe zeggen ze dat? Op welke toon? En met welke lichaamstaal? Vraag jezelf af: passen deze mensen bij mij?
 • Krijg ik er energie van om hier in dit gebouw, met deze mensen rond te lopen?
 • En krijg ik er zin in om aan deze opleiding te beginnen? Word ik er blij van?

Voel maar in je lijf wat het met je doet. Je lichaam geeft vaak signalen af waaraan je kunt merken of je iets wel of niet leuk vindt. Altijd fijn om daar naar te luisteren 😊.  

Tip 4  Stel open en kritische vragen

Ons gevoel zegt heel veel en is een belangrijke graadmeter. Toch is het tijdens zo’n open dag of meeloopdag ook goed om ‘door alles heen te kijken’ en vooral heel veel open en kritische vragen te stellen aan de studenten die zelf op de opleiding zitten. Zij komen er immers iedere dag en weten hoe het er daar écht aan toegaat. Zij weten of alles er goed geregeld is, hoe de docenten zijn en welke vakken ‘goed te doen zijn’ en welke juist ‘lastig’.

De mooiste vraag die je kunt stellen vind ikzelf altijd: “Welke drijfveren en interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden? ”. Immers alles valt of staat met motivatie. Als iets jou drijft en interesseert, dan ben je gemotiveerd, zet je je in en zit je lekker in je vel. De kans is dan groot dat je het naar je zin hebt op de opleiding en dat is natuurlijk wat je wilt.

Tip 5  Maak je eigen keuze

Natuurlijk is het fijn om te weten wat je ouders en je vrienden vinden en om te vragen of zij denken dat deze opleiding bij je past. Maar neem deze adviezen slechts mee in je eigen besluitvorming en vaar vooral op je eigen kompas. Jij weet immers zelf het beste wat je leuk vindt en waar je het meeste blij van wordt. En als je dat niet weet, is er geen nood, want dan kun je dit onderzoeken.

Mocht je hier graag begeleiding bij willen, zodat je weet wat je wilt en je je eigen studiekeuze kunt maken, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik vertel je er graag meer over.

Heel veel plezier tijdens de open dagen en meeloopdagen en wellicht tot gauw!

Met vriendelijke groet,

Marieke Duijs-Bomhof
Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie
06-29476232