• darkblurbg
    Stromend Leven.
    Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie

Een studiekeuze maken in deze coronatijd: 7 tips

Een studiekeuze maken in deze coronatijd is niet makkelijk. De scholen zijn dicht, de open dagen zijn afgelast. Je kunt geen sfeer ‘proeven’ en niet ‘voelen’ hoe het er op een school of universiteit aan toe gaat. En bovendien zul je je misschien afvragen: hoe zal de economie zich gaan ontwikkelen? Kan ik nu beter een studie kiezen die mij daadwerkelijk een baangarantie geeft ook al lijkt mij deze studie niet zo leuk? Of is het nog steeds belangrijk om een studie te kiezen die écht bij me past?

Ik geloof in het laatste. Immers, het enige waar je je aan vast kunt houden is dat het goed komt. Hoe dan ook. Of dit over een paar maanden, over een jaar of over 2 jaar zal zijn, dat weten we niet, maar dat het goed komt, daar moet je op vertrouwen.

Iets doen wat bij je past, waar je energie van krijgt en waarmee je jouw bijdrage kunt leveren aan het geheel is het mooiste wat er is. Maar hoe kom je erachter wat dat is en welke studie daar het beste bij past?

Hierbij geef ik je 7 tips om meer inzicht te krijgen in jezelf zodat je - ook in deze moeilijke tijd - een weloverwogen studiekeuze kan maken:

1) Nu jij niet naar school kan en je ouders (of één van je ouders) wellicht ook thuis werken, heb je de tijd om eens met elkaar van gedachten te wisselen. Vertel aan je ouders (of één van je ouders) wat jij vroeger toen je klein was (tussen de 4 en de 12 jaar) het allerliefste deed. Waar speelde je het meeste mee? Wat kon je uren doen? Wat deed je vroeger bijvoorbeeld als eerste als je opstond uit je bed? En als het regende, wat deed je dan het liefst? Laat je vader of je moeder al deze dingen opschrijven en laat ze daarbij vooral ook opschrijven wat maakte dat jij deze dingen zo leuk vond. Wat zorgde ervoor dat je dit heel graag deed? Wat maakte dat je er blij van werd? Kijk vervolgens samen of je hier jouw drijfveren uit kan halen; dat wat jou drijft, wat je motiveert, waardoor jij ‘aan gaat’. Hield je vroeger bijvoorbeeld het liefst van tekenen of van knutselen? Dikke kans dat creativiteit dan één van jouw drijfveren is. Was je vroeger altijd buiten aan het voetballen? Kijk dan bijvoorbeeld of ‘samen dingen met anderen doen’ of ‘graag willen winnen’ iets is wat jou drijft.

2) Ga zitten op een rustige plek waar je even niet gestoord kan worden en stel jezelf de volgende vraag: als ik mij nu zou inzetten voor de wereld in deze bijzondere coronatijd, wat zou ik dan het liefste willen doen? Wat is mijn natuurlijke neiging? Op welke manier zou ik het liefste van betekenis willen zijn voor de mensen, voor de dieren, voor het milieu of voor de wereld in het algemeen? Wil je bijvoorbeeld graag mensen beter maken? Of ben jij degene die de kinderen opvangt in deze onzekere tijd? Bied je graag een luisterend oor? Of zou je het liefst beademingsapparatuur willen ontwerpen of een prachtig gedicht of nummer willen schrijven? Alles is mogelijk. Ga eens na wat jij het liefst zou willen doen. Het is geen makkelijke vraag en je zult hier echt even over na moeten denken, maar het antwoord op deze vraag geeft je inzicht in wat jou drijft, wat jou aanzet tot iets en op welke manier jij het liefste van betekenis wilt zijn. Heb het erover met je dierbaren, zij kunnen je vragen stellen en wie weet kom je zo een stapje dichter bij het antwoord op deze vraag.

3) Vergelijk jouw drijfveren die je uit de oefening onder 1 hebt kunnen halen vervolgens met jouw antwoord op de vraag onder 2. Zitten hier overeenkomsten in? Past het bij elkaar? Volgt het één logisch op het ander? Praat erover en kijk eens wat deze vergelijking je oplevert.

4) Kijk de komende dagen eens naar het nieuws (online of via het journaal op TV). Het coronavirus heeft uiteraard grote gevolgen voor de samenleving en tegelijkertijd ontstaan er ook kansen en nieuwe initiatieven. Ga eens na voor jezelf welke onderwerpen en thema’s rondom het coronavirus jou het meeste interesseren. Denk hierbij aan onderwerpen als: de gezondheidszorg, het onderwijs, de economie, de politiek, het bestuur, het rechtssysteem, de handhaving van de openbare orde, de ‘nieuwe geschiedenis’ die dit met zich mee gaat brengen en wat we uit de geschiedenis kunnen leren, de psychische, sociale en culturele gevolgen van deze crisistijd, de filosofische en ethische aspecten, de journalistiek en/of de (manier van) communicatie die er volop is via allerlei kanalen, de logistieke problemen c.q. oplossingen die er zijn, de creatieve uitingen die er worden gemaakt, de biologische of scheikundige kant van het verhaal, de techniek die ervoor zorgt dat we onderzoeken kunnen doen en mensen beter kunnen maken, de huidige stand van de ICT en al haar (online)mogelijkheden, de mooie initiatieven die er ontstaan om mensen blij te maken en te amuseren in deze moeilijke tijd en zo zijn er vast nog veel meer onderwerpen te bedenken. De vraag is: welke onderwerpen en thema’s van vandaag de dag interesseren jou het allermeest?

5) Kijk nu eens op https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen naar de verschillende studierichtingen (interessegebieden) die er zijn. Nu je weet wat je drijfveren zijn en welke onderwerpen jou interesseren: welke van deze studierichtingen spreken je dan het meeste aan? Schrijf ze op en leg aan je naasten uit wat maakt dat je deze studierichtingen (interessegebieden) het leukste vindt.

6) Vink op https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen de studierichtingen aan die jou het meeste aanspreken en bekijk álle studies die je vervolgens te zien krijgt één voor één. Het zijn er waarschijnlijk best veel, maar je hebt nu de tijd om ze allemaal te bekijken. Zodra je een studie ziet die je leuk lijkt, schrijf je hem op. Schrijf ook op in hoeverre deze studie past bij je drijfveren en interesses en dus bij jou. Als je alle studies hebt bekeken en alle studies die jou leuk lijken hebt opgeschreven, maak je een top 5 voor jezelf. Bovenaan zet je de studie die jou het leukst lijkt enzovoort.

7) Van alle studies in je top 5 kijk je op internet naar online open dagen. Wellicht zijn er virtuele tours te maken of kun je chatten/(video)bellen met studenten die de betreffende opleiding volgen. Zo ja, stel zoveel mogelijk vragen en stel vooral de vraag: welke drijfveren moet je hebben om deze opleiding en het werk dat je er later mee kan doen leuk te vinden?

Hopelijk heb ik je op weg geholpen met deze tips en oefeningen. Dit soort oefeningen - en nog veel meer - komen aan bod in het Studiekeuzetraject dat ik heb ontwikkeld en momenteel ook online aanbied via Microsoft Teams of Skype. Hierdoor leer je jezelf goed kennen en vind je de studie die bij je past.

Wil jij dit ook? Bel, mail of app me dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via Microsoft Teams of Skype. Of stuur me een berichtje via mijn contactpagina. Ik help je graag bij het maken van jouw keuze!

Heel veel succes met je studiekeuze, wellicht tot gauw en take care!

Met vriendelijke groet,

Marieke Duijs-Bomhof
Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie
06-29476232