• darkblurbg
    Stromend Leven.
    Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie

De sleutel tot geluk: blijf spelen!

De vraag die velen van ons bezighoudt is: hoe word ik nou gelukkig? Wat is daarvoor nodig? Wat moet ik dan doen? Natuurlijk is hier niet één antwoord op te geven, want dat is voor iedereen verschillend. Maar, er is één ding dat sowieso voor iedereen werkt en dat is: blijf spelen! Naar mijn mening is dat de sleutel tot geluk.

En ‘spelen’ hoeft niet alleen met Playmobil of met poppen. ‘Spelen’ betekent dat je de wereld vanuit jouw drijfveren ontdekt. Dat je je impulsen volgt en datgene doet waar je blij van wordt en waar je van nature goed in bent. Het betekent ook dat je, net als een kind, fouten maakt en de dingen steeds weer opnieuw uitprobeert. Dat is leren, dat is groeien en dat hoort gewoon bij het spel. Dit vergt lef, actie en nieuwsgierigheid. En ook dat je je openstelt voor anderen en voor jezelf. Je zult zien, het levert je heel veel op: je krijgt er enorm veel energie van en je voelt je een stuk blijer.

Ikzelf ben het ‘spelen’ lang kwijt geweest. Ik nam alles veel te serieus, deed niet wat ik wilde, móest van alles van mezelf en voelde me daardoor vaak uitgeblust. Geen enkele speelsheid of lichtheid te bekennen… Maar sinds ik mijn eigen bedrijf ben gestart en ik steeds meer mijn impulsen volg en doe wat ik écht leuk vind om te doen, voel ik me lichter, vrijer en vrolijker en kom ik steeds meer in contact met wie ik ben en wat mij gelukkig maakt. Ik zet mijn creativiteit in, ga veel naar buiten en werk samen met mensen die mij inspireren. Van spelen ga ik stromen. Van spelen word ik blij. En dat is iets, wat ik iedereen gun.

Dus vandaar mijn advies: kom in beweging, stel je open, wees nieuwsgierig en laat je leiden door datgene wat jou inspireert. Speel vanuit je kind-eigen, natuurlijke drive en doe de dingen die je leuk vindt om te doen. Probeer uit wat werkt en wat niet werkt en ja, maak daarbij ook ‘fouten’. Ga eens onderuit, ook al vind je dat lastig. Het is vaak echt niet zo erg als je denkt. Sterker nog: van fouten maken groei je. En ook dat is de basis voor geluk. Dus: leef je leven, speel. En ontdek de wereld met een lach.

En mocht je nou denken dat je het spelen écht bent verleerd? Geen paniek, want dat bestaat niet. Het is een gedachte die niet klopt. Want iedereen is kind geweest, dus spelen kun je. Jij ook.

Een vriendelijke groet en tot gauw!

Marieke Duijs-Bomhof
Jouw keuzecoach voor leven, werk en studie